به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، علی صفرزاده، قائم مقام گروه کشاورزی کوثر در سومین نشست اتاق گفتگو با خبرنگاران سازمان اقتصادی کوثر با بیان اینکه عمده فعالیت های گروه کشاورزی کوثر در بخش صنعت طیور است، گفت: صنعت مرغ گوشتی، مرغ تخم گذار از بخشها این صنعت می باشند که سهم قابل توجهی در سطح کشور دارند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بيش از 50 درصد نياز بازار داخل به اجداد را تامين می كنيم، اظهار داشت: سازمان اقتصادي كوثر ظرفيت بسيار خوبي در صنعت طيور داشته و تلاش ما همواره اين بود كه زنجيره توليدمان را تكميل کنیم.
قائم مقام گروه کشاورزی کوثر با اشاره به اینکه در مجموعه تولیدات کشاورزی، شرکتهای متنوعی وجود دارد که به صورت زنجیره ای یکدیگر را پوشش می دهند، افزود: در زنجیره مرغ تخم گذار در قسمت تامین نهاده ها شرکت تکلم را داریم که نهاده دامی تمامی مجموعه ها را تامین می کند و دو کارخانه روغن کشی که عمده کنجاله های دانه های روغنی آنها برای فارم های مزارع خودمان و کشور مصرف می شود.
وی ادامه داد: در زنجیره تخم گذار گله اجداد هایلاین (Hi-Line)، گله مادر و گله های تخم گذار خوراکی وجود دارد که بیش از ۵۰ درصد سهم بازار را به خود اختصاص داده اند.
به گفته صفرزاده، تلاش سازمان اقتصادی کوثر بر این بوده است تا زنجیره ارزش و زنجیره تامین را به خوبی تامین کند.
افزایش ۳۰ هزار تنی تولید تخم مرغ کشور در سال ۹۳
وی در ادامه به آمار سندیکای جوجه یکروزه کشور اشاره کرد و گفت: در سال ۹۳ میزان تولید تخم مرغ در ایران، با ۳۰ هزار تن افزایش تولید به ۹۳۰ هزار تن رسید تا کشورمان پس از هند و چین مقام سوم آسیا را از نظر تولیدات تخم مرغ از آن خود کند.
به گفته قائم مقام گروه کشاورزی کوثر، میزان سرانه مصرفی از ۱۱ کیوگرم به ۱۱.۳ کیوگرم رسیده است.
وی افزود: کشورمان در سال ۹۳ بيش از ۶۵ هزار تن تخم مرغ به كشورهای عراق، افغانستان، تاجيكستان و تركمنستان صادر كرده است.
صفرزاده بزرگترين چالش صنعت تخم مرغ كشور را بحث تنظیم نامناسب بازار و صادرات عنوان کرده و ادامه داد: در سال گذشته قیمت تمام شده تولیدکنندگان به صورت میانگین بیش از قیمت فروش بوده است که باید مسئولان کشور با افزایش ترویج مصرف تخم مرغ در کشور، تنظیم بازار و همچنین افزایش صادرات در صدد رفع این چالش باشند.
وی در ادامه اضافه کرد: طبیعتا در صنعت طیور کشور، ظرفیت خوبی برای مرغ و تخم مرغ ایجاد شده است که باید با تلاش بیشتر بخش خصوصی در بهره وری و با طراحی مکانیزم هایی برای ثبات بازار کشور را به ظرفیت ثابتی برسانیم تا مزارع و شرکت های ما با هدف صادراتی فعالیت کنند.
قائم مقام گروه کشاورزی کوثر از افتتاح یک واحد جدید جوجه کشی مرغ تخم گذار با ظرفیت ۴۰ میلیون قطعه تخم مرغ مادر و تجاری در سال جاری خبر داد و گفت: این واحد جوجه کشی مرغ تخم گذار از آخرین تکنولوژی روز دنیا برخوردار بوده و بزرگترین واحد جوجه کشی در خاورمیانه خواهد بود.
در ادامه این نشست، مرتضی راعی، مدیرعامل شرکت رام طیور با طرح این سوال که برخی میگویند چرا کره شمالی در بحث هسته ای در برابر امریکا کوتاه آمد، اما ایران همچنان ایستادگی می کند، اظهار داشت: زیرساخت های تولید در کشور ایران، زیرساخت های بسیار مناسبی می باشند که به سبب آن شاهد مقاومت و ایستادگی ایران هستیم در صورتی که کره شمالی اینگونه نیست.
وی با بیان اینکه تخم مرغ غذای عادی مردم ایران می باشد، گفت: این فرآورده غذایی منبع سرشاژ پروتئین می باشد و میزان پروتئین آن را می توان معادل ۳۰ گرم گوشت و نصف لیوان حبوبات پخته برآورد کرد.
چین بزرگترین تولید کننده تخم مرغ در جهان
به گفته راعی، ۶۵ میلیون تن تولید جهانی تخم مرغ می باشد که چین با ۲۵ میلیون تن مقام اول جهان را از آن خود کرده است و ایران با برخورداری از شرایط بسیار خوب در تولید تخم مرغ می تواند بازار را در دست بگیرد.
مدیرعامل شرکت رام طیور به مشکلات موجود در صنعت تخم مرغ اشاره کرد و گفت: مباحث قیمت گذاری از مهمترین مشکلات سیستم کشور است که به موجب آن قیمت درب مرغداری با قیمت محصولی که به دست مردم می رسد بسیار متفاوت بوده که در صورت حمایت دولت از تعاونی ها و اتحادیه ها این مشکلات نیز قابل حل خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه لازم است بخشی از تولید تخم مرغ به صادرات اختصاص داده شود، اظهار داشت: کشور ترکیه با تعیین جوایز صادراتی و حمایت از تولید کنندگان توانسته بازار عراق را در دست بگیرد.
راعی در ادامه به بیان اهداف راهبردی گروه کشاورزی کوثر پرداخت و گفت: در این سند راهبردی دو هدف برای شرکت رام طیور در خصوص تخم مرغ گذاشته شده است که می توان به صادرات و نزدیکی مراکز تولیدی به اهداف صادراتی و همچنین ارزش افزوده و بازاررسانی اشاره کرد.
وی افزود: در سال جاری ۲۵۰۰ تن تخم مرغ دیده شده است که در سال ۹۵ و ۹۶ به ترتیب به ۵۰۰۰ و ۱۰ هزار تن خواهد رسید که این رقم یک درصد سهم بازار خواهد بود.
مکان یابی واحدهای تولیدی با هدف صادرات آسان
مدیرعامل شرکت رام طیور با اشاره به طرح های در دست توسعه شرکت رام طیور عنوان کرد: واحد مرغداری رام طیور در یاسوج هم اکنون ظرفیت ۵۰ هزار قطعه در سال دارد که این رقم با اضافه شدن ۵۰ هزار قطعه دیگر به ۱۰۰ هزار قطعه خواهد رسید. در کرمانشاه نیز آمادگی برای خرید یک واحد ۶۰ هزار قطعه ای وجود دارد که با افزایش ظرفیت به ۱۲۰ هزار قطعه خواهد رسید و در سال آینده ۱۰۰ هزار قطعه دیگر در آنجا احداث خواهد شد تا در مجموع به ۲۲۰ هزار قطعه برسد. در آذربایجان غربی نیز زمینی با ظرفیت ۳۰۰ هزار قطعه دیده شده است تا به جهت نزدیکی به کشور عراق، هدف صادراتی ما به این کشور را محقق کند. در استان خراسان رضوی نیز زمین دیده شده است تا بتوانیم ۵۰۰ هزار قطعه تخم مرغ جهت صادرات به افغانستان تولید کنیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه کشور عراق بزرگترین وارد کننده تخم مرغ در جهان است، مکان یابی این واحد ها با هدف صادرات آسان به کشور عراق انجام شده است.
به گفته راعی، برای تامین پولت های منطقه دو فارم در استان زنجان دیده شده است چرا که تراکم فارم در این استان پایین بوده و در کنار آن از سطح آب زیرزمینی بالایی برخوردار است.
وی افزود: با ارتقایی که در فارم ها می دهیم، یکی از این فارم ها ۱۲۰ هزار تن و فارم دیگر ۵۰ هزار تن پولت تولید خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: الویت ما فعال کردن فارم های غیرفعال به جای توسعه فارم های جدید است که به عنوان نمونه می توان به فارم یاسوج اشاره کرد.
به گفته راعی، مرکز تولید تخم مرغ در هفت استان کشور قرار دارد که بیش از ۷۰ درصد تولیدات کشور را بر عهده دارند.
وی همچنین آمار صادراتی به کشور عراق را ۳۶ هزار و ۴۰۰ تن، افغانستان ۲۱ هزار تن، ترکمنستان ۵ هزار و ۳۰۰، تاجیکستان ۱۵۰۰ اعلام کرد.
حمید همایونی، مدیر فروش شرکت مرغک نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه شرکت مرغک حدود ۳۰ سال است که نماینده شرکت هایلاین می باشد، اظهار داشت: مراکز تولیدی این شرکت در کشورهای ژاپن، استرالیا، آفریقا و انگلیس قرار داشته و مرکز اصلی آن در کشور آمریکا قرار دارد.
وی افزود: نژاد هایلاین بزرگترین و گسترده ترین نژاد تخم گذار دنیا است که در اکثر کشورها از آن استفاده شده و این شرکت ۷۹ سال در زمینه ژنتیک مرغ های تخم گذار فعالیت می کند.
همایونی مزیت ژنتیکی هایلاین را کم خوراک بودن و اقتصادی بودن آن عنوان کرد و گفت: به همین دلایل این نژاد از خواهان بسیاری در دنیا برخوردار است.
وی در ادامه به تعداد فارم های شرکت مرغک اشاره کرد و گفت: فارمهای ما نسبت به شرکت های رقیب گسترده بوده و در حال حاضر در استانهای البرز، قزوین، خراسان، آذربایجان و قم فارمهای متعددی را داریم. علاوه بر این کارخانجات جوجه کشی این شرکت در استان های خراسان، البرز و قزوین قرار دارد و یک کارخانه اختصاصی اجداد نیز در استان قزوین و جاده طالقان استان البرز مورد استفاده قرار می گیرد.
همایونی به محدودیت های شرایط بهداشتی در کارخانجات اجداد اشاره کرد و گفت: ورود و خروج افراد غیر به این کارخانجات غیرممکن بوده و قرنطینه های سختی اعمال می شود تا گله های گران قیمت موجود در این کارخانه ها با بیماری مواجه نشده و در معرض حذف قرار نگیرند. به همین دلیل تا آنجا که من به یاد دارم تاکنون گله اجدادی در این شرکت به خاطر درگیری با بیماری حذف نشده است.
افتتاح بزرگترین واحد جوجه کشی در خاورمیانه توسط مجموعه مرغک
وی به افتتاح بزرگترین واحد جوجه کشی در خاورمیانه توسط مجموعه مرغک اشاره کرده و گفت: این واحد با ظرفیت حدود ۴۰ میلیون تخم مرغ نطفه دار در سال معادل ۱۵ میلیون قطعه جوجه با زیربنای ۶ هزار متر مربع و سرمایه گذاری ۲۶۸ میلیارد ریالی به زودی در استان البرز به بهره برداری خواهد رسید.
به گفته مدیر فروش شرکت مرغک، ظرفیت کل ۸ فارم موجود در شرکت مرغک از نظر مرغ تخم گذار حدود ۳۳۶ هزار قطعه می باشد.
وی با بیان اینکه ۵ شرکت در ایران نماینده نژادهای ژنتیکی دنیا هستند، گفت: شرکت مرغک ۵۴ درصد بازار کل جوجه یکروزه تخمگذار ایران را در اختیار دارد و علاوه بر تولید جوجه تجاری، جوجه مادر را به شرکت ملکان می فروشد.
همایونی اضافه کرد: اگر بخواهیم سهم هایلاین را در بازار ببینیم، حدود ۷۰ درصد مرغ های تخم گذار ایران حاصل نژاد هایلاین می باشند که نماینده آن در ایران مرغک است و بعد از آن نژاد ال اس ال قرار دارد که ۲۰ تا ۲۱ درصد بازار ایران را در اختیار دارد. باقی سهم بازار را نیز به سه نژاد دیگر اختصاص دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اتکای صنعت مرغ و طیور کشور به نژادهای تولید شده توسط شرکت های خارجی تهدیدی برای امنیت غذایی کشور نمی دانید؟ گفت: در دنیا شاید دو یا سه کشور دارای لاین بوده و می توانند نژاد تهیه کنند و اصلا اقتصادی نیست. شرکت هایلاین پس از ۷۹ سال سرمایه گذاری به اینجا رسیده است و سهم عمده بازار دنیا را در اختیار داشته و دارای سه نژاد است. اگر کشور ایران بخواهد وارد بحث ژنتیک شود علاوه بر امکانات بسیار قوی ای که نیاز دارد باید به اقتصادی بودن این موضوع نیز بیندیشد.
وی تاکید کرد: در بحث ژنتیک ما در خصوص خودرو و قطعات خودرو صحبت نمی کنیم، بلکه در بحث ژنتیک برای رسیدن از مبدا به مقصد باید نسل های مختلفی را به وجود بیاوریم و در این نسل های مختلف ژن های خاصی را قوی، ضعیف و یا حذف کنیم که کاری بسیار پیچیده است.
مدیر فروش شرکت مرغک خاطرنشان کرد: ایران شانزدهمین کشور بزرگ تولیدکننده تخم مرغ در جهان است که مقداری از این تخم مرغ را صادر می کند و برای این صادرات نیاز به یک برند معتبر دارد و همین برند باعث می شود که چیزی در حدود ۷۰ درصد بازار ایران را در اختیار داشته باشیم.
وی افزود: ما در حوزه تولید از هلند و انگستان جلوتر بوده و این ثابت می کند ما توان علمی و تکنولوژیکی این موضوع را داریم که اگر کشورمان را از نظر صنایع غذایی تحریم کردند فکری برایش کنیم منتهی هوز ضرورت این موضوع ایجاد نشده است و باز هم تاکید می کنم همکاری شرکت هایلاین با ایران بیش از آنکه به نفع ما باشد به سود این شرکت است.
همایونی در پایان خاطرنشان کرد: واقعیت این است که همین واحدی که قرار است تاسیس شود نیز شامل تحریم ها می شد اما باز هم زودتر از موعد افتتاح می شود که به دلیل مدیریت زمان در سازمان اقتصادی کوثر است. برخی از شرکت های خارجی از آنجا که منافع خود را در ایران می بینند از قواعد تحریم پیروی نکرده و همکاری اش خود را در همین شرایط تحریمی با کشورمان ادامه می دهند.